Saturday, July 26, 2008

Britse ISAF-soldaten doden 4 burgers in Zuid-Afghanistan

ISAF-militairen uit Groot-Brittanniƫ hebben zaterdag in de provincie Helmand vier burgers doodgeschoten en drie verwond. De mensen zaten in een voertuig dat stoptekens zou hebben genegeerd.

Ook na waarschuwingsschoten zou de bestuurder door zijn gereden, zo maakte een woordvoerder van de ISAF-veiligheidsmacht bekend. Twee inzittenden van de wagen bleven ongedeerd.

De tragedie speelde zich af in het gewelddadige district Sangin, ten noorden van de stad Sangin. Het voertuig naderde een controlepost en er werden aanwijzingen gegeven om te stoppen. Maar de bestuurder reed door.

De ISAF-soldaten vuurden waarschuwingsschoten af in een “veilige richting, weg van het voertuig”, maar waren daarna genoodzaakt gericht te schieten omdat de bestuurder weigerde te stoppen, aldus een verklaring van een woordvoerder van de veiligheidsmacht.

De soldaten vreesden dat het een aanval van opstandelingen kon zijn.

De gewonde burgers werden door medewerkers van de ISAF ter plaatse verzorgd en voor verdere controle naar Camp Inkerman gebracht, een Britse basis in de buurt.

Vervolgens werden ze voor verdere behandeling met helikopters overgevlogen naar Camp Bastion, de grootste basis van de Britten in helmand in de buurt van de provinciehoofdstad Lashkar Gah, waar ze in het veldhospitaal werden opgenomen.

De lichamen van de vier dodelijke slachtoffers werden teruggebracht naar hun dorp door de twee burgers die ongedeerd waren gebleven, aldus de verklaring van de ISAF.

De veiligheidsmacht zegt het incident te betreuren, en schrijft de gebeurtenis toe aan de roekeloosheid van de bestuurder van het voertuig. Er wordt een onderzoek ingesteld naar de omstandigheden waaronder het schietincident zich afspeelde.

De BBC meldt dat troepen burgers hebben gewaarschuwd om weg te blijven uit de buurt van konvooien en controleposten, en aanwijzingen van militairen ter plaatse op te volgen.

Desondanks zijn er Afghanen die zich er klaarblijkelijk niet van bewust zijn dat ze als een dreiging worden gezien en waarschuwingen niet opvolgen.

De situatie van burgerslachtoffers ligt volgens verslaggevers erg gevoelig. Door de doden die er onder de mensen worden gemaakt door de buitenlanders zou het gezag van president Hamid Karzai en de steun voor de buitenlandse aanwezigheid in het land afnemen.