Wednesday, July 16, 2008

ISAF ontkent tientallen burgers te hebben omgebracht in regio Nuristan/Kunar

Volgens de provinciale autoriteiten van Nuristan heeft de ISAF maandag 30 burgers gedood bij een luchtaanval. De ISAF ontkent de beschuldiging. Een woordvoerder van de ISAF beweert dat het pact de situatie “grondig heeft onderzocht”.

De beschuldiging werd geuit door de plaatsvervangend gouverneur van Nuristan, Abdul Malim, en Ayatollah Khalil van het politiehoofdkwartier. Die zeiden dat er 30 burgers waren gedood in de dorpen Katgal en Nishgram.

De ISAF beweert echter dat de dichtstbijzijnde luchtaanvallen maandag 43.1 kilometer meer naar het oosten van deze dorpen werden uitgevoerd en noemt de aantijgingen dan ook “ongegrond”.

De ISAF beweert verder altijd de hoogste prioriteit te geven aan het beschermen van burgers, en betreurt het ten zeerste wanneer er burgers per vergissing gewond raken of worden gedood.

De buitenlandse troepen hebben echter veelvuldig zware kritiek gekregen van president Hamid Karzai dat ze onzorgvuldig omspringen met de levens van Afghanen en dat ze acties niet goed coƶrdineren met de Afghaanse autoriteiten.

Ook de Verenigde Naties hebben gezegd dat de buitenlanders in Afghanistan honderden burger ombrengen.

Eerder deze maand werden er burgers in het oosten gedood en dat ontkende de coalitie en de ISAF eveneens. Maar een onderzoek van het Rode Kruis en een Afghanse commissie wezen uit dat er wel degelijk burgerdoden waren te betreuren.

Begin juli werden volgens een Afghaanse onderzoekscommissie 47 bruiloftsgangers gedood bij een Amerikaanse luchtaanval in de provincie Nangarhar.

De coalitie bleef echter beweren dat er militanten waren gedood, maar onder de doden waren 39 vrouwen en kinderen.

Opmerkelijk
Het is opmerkelijk dat de verklaringen nu vanuit Nuristan afkomstig zijn van twee hoge Afghaanse functionarissen uit de provincie, want dat zijn de mensen waarmee de ISAF juist samen wil werken.

De NAVO merkt nog op “dat nooit moet worden vergeten dat de opstandelingen willekeurige methoden gebruiken die onvermijdelijk leiden tot de dood van veel onschuldige Afghanen”.

De burgers verwachten bescherming van de buitenlandse militairen maar die kan niet worden geboden. Waarnemers zeggen dan ook wel dat de mensen teleurgesteld zijn in Afghanistan. "Onwaargemaakte beloftes" worden het genoemd.