Sunday, July 20, 2008

ISAF doodt vier burgers met mortiergranaten in Paktika

Door afgezwaaide mortieren die werden afgevuurd door de NAVO in de oostelijke provincie Paktika zijn zeker 4 burgers omgebracht. Het kunnen er volgens een woordvoerder van de ISAF-strijdmacht ook 7 zijn. 4 burgers raakten gewond.

De mortieren kwamen bijna een kilometer van hun doel tot ontploffing. De gewonden worden verzorgd in een ziekenhuis van de ISAF.

Volgens een verklaring van de ISAF “vond het incident zaterdag op zondag nacht plaats in het district Barmal in Paktika toen een eenheid van de ISAF twee mortiergranaten afvuurde. Kort daarna kwamen er gewonde burgers naar een ISAF basis”.

Een woordvoerder van de veiligheidsmacht zei verder dat “de ISAF onmiddellijk een medische helikoptermissie inzette om te hulp te verlenen.

De ISAF stelt een onderzoek in naar de gebeurtenissen en wanneer er meer informatie beschikbar is dan zal dat bekend worden gemaakt.

De ISAF-strijdmacht in de provincie Paktika staat onder leiding van de Verenigde Staten. De provincie valt onder het Regionaal Commando Oost dat wordt geleid vanuit Bagram.

Het blijkt dus dat niet alleen mortieren die de Taliban afvuren af kunnen zwaaien, maar ook die van de buitenlanders. Dit kan een heel ander licht werpen op eerdere incidenten waarin werd gemeld dat granaten van de opstandelingen burgers hadden gedood.

De buitenlandse soldaten krijgen al een hele tijd zware kritiek voor hun kiezen over het grote aantal burgers dat ze om het leven brengen.

Het zou tevens het gezag van president Hamid Karzai ondermijnen en de steun voor de aanwezigheid van de NAVO en de Amerikanen in het land onder de bevolking doen afnemen.

Volgens verslaggevers hebben de buitenlanders de afgelopen twee weken zeker 100 burgers gedood.

Zondagochtend werden minstens 9 politiemannen gedood bij een luchtaanval van de coalitie in de westelijke provincie Farah.