Thursday, July 17, 2008

Ontwapen! en Is Het Hier Oorlog? demonstreren tegen burgerdoden door Nederland in Afghanistan

In Schaarsbergen in Nederland is woensdag een protestactie gehouden tegen het maken van burgerslachtoffers in Afghanistan door Nederland.

Voor het stafgebouw van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen werden symbolisch 300 graven geplaatst die de 300 burgers representeren die er door Nederland in Afghanistan zijn gedood.

De vlag werd halfstok gehangen en er werd twee minuten stilte in acht genomen om de doden te herdenken.

De plaats was uitgekozen omdat de Luchtmobiele Brigade nauw betrokken is bij de oorlogsvoering in Afghanistan. Daarnaast is de vliegbasis Deelen die in de buurt ligt belangrijk voor oefeningen van militairen die naar het oorlogsgebied gaan.

De actie in Schaarsbergen werd gevoerd door de organisaties “Ontwapen!” en “Is Het Hier Oorlog?”

De actievoerders zijn van mening dat Nederland zich meteen uit Afghanistan terug moet trekken.

Vorig jaar kwamen tientallen burgers bij de plaats Chora in Uruzgan om het leven toen Nederland een pantserhouwitser liet vuren op gevechten die er zich afspeelden.

Bij een ander incident vonden tientallen burgers de dood door luchtsteun die Nederlanders hadden ingeroepen.

Daarnaast voeren Nederlandse helikopters en gevechtsvliegtuigen bombardementen uit in andere provincies om troepen van de coalitie of de ISAF-veiligheidsmacht te ondersteunen.

Volgens de Verenigde Naties vallen er vooral door beschietingen vanuit de lucht veel slachtoffers onder de burgers van het Aziatische land.