Friday, July 18, 2008

“Luchtaanvallen doden 50 burgers in provincie Herat”

Bij bombardementen op dorpen in de noordwestelijke provincie Herat zijn donderdag volgens de plaatselijke overheid meer dan 50 burgers gedood. De NAVO ontkent stellig dat ze deze mensen heeft omgebracht.

De verdragsorganisatie sprak vrijdag berichten tegen van Afghaanse functionarissen die melden dat er donderdag meer dan 50 burgerdoden zijn gemaakt bij luchtaanvallen in het westen op Farmakan en Bakhtabad in het gebied Shindand in het zuiden van de provincie.

De plaatselijke politie zei donderdag dat er minstens vier mannen waren gedood. Getuigen zeggen dat er ook 17 mensen gewond waren geraakt.

Maar het districtshoofd Mullah Lal Mohammad en stamoudsten delen mee dat er meer dan 50 burgers zijn omgekomen bij de aanvallen op de dorpen Farmakan en Bakhtabad in de provincie Herat.

De ISAF heeft de beschuldiging van de hand gewezen als “ongegrond”. Het gelegenheidspact zegt in een verklaring “de zaak grondig te hebben onderzocht” en beweert dat de “dichtstbijzijnde luchtaanvallen 13 kilometer ten zuidoosten van deze dorpen werden uitgevoerd”.

Afghaanse media melden dat de NAVO na het bombardement het dorp Zerqo afsloot en weigerde om mensen binnen te laten waar het bombardement plaats had gevonden.

De BBC zei dat er berichten waren dat er in de vallei bij Zerqo werd gedemonstreerd. In het district is eerder met VS-troepen strijd geleverd en er zijn daar eerder burgers omgekomen.

De bevolking van het gebied staat bekend als trots en onafhankelijk.

De NAVO-ISAF maakte donderdag bekend dat bij de aanval in Shindand de twee Taliban-leiders Haji Dawlat Khan en Haji Nasrullah Khan werden gedood. Nasrullah Khan was een invloedrijk stamleider.

De ISAF zegt nog in de verklaring van vrijdag dat "nooit moet worden vergeten dat de Taliban veel burgerslachtoffers maken".

Aan zo'n uitlating hebben de burgers niks. Ze zitten midden in het vuur van de ISAF en de aanslagen van de Taliban. Ze kunnen er ook niks aan doen dat de Taliban dit doen. Ze zijn slachtoffer van het heftige geweld dat beide partijen gebruiken.

De door de Amerikanen geleide coalitiemacht zei donderdag dat de aanvallen waren gericht tegen Taliban-doelen met een “hoge prioriteit”. Er werd gemeld dat er twee Taliban-commandanten waren gedood. Ook twee van hun zonen vonden de dood.

Deh Bala
De coalitie ontkende ook het bloedbad onder de burgers van Deh Bala in het oosten van het land op 6 juli.

Een onderzoek van de Afghaanse regering wees echter uit dat daar 47 mensen door een bombardement waren gedood. De VS zegt nu deze gebeurtenis en de doden in Nuristan twee dagen daarvoor te onderzoeken.

De VS gaf wel toe dinsdag 8 burgers te hebben omgebracht bij een luchtaanval in het district Bakwa in de westelijke provincie Farah.

“Precisiebombardementen”
Patrouilles van de ISAF en de coalitie worden vaak beschoten door opstandelingen. Dan roepen de buitenlanders luchtsteun in.

Ondanks dat ze die altijd bestempelen als “precisiebombardementen” vallen daarbij honderden slachtoffers onder de burgers. Dat hebben onder meer de Verenigde Naties verschillende malen gezegd.

President Karzai heeft zijn buitenlandse bondgenoten keer op keer opgeroepen "niet roekeloos om te springen met de levens van Afghanen en acties zorgvuldig te coördineren met de overheid".

Daarnaast komt het voor dat er afzwaaiers zijn van bommen en raketten. Verschillende keren in de oorlog in Afghanistan hebben de buitenlanders ook eigen troepen onder vuur genomen waarbij slachtoffers vielen.

Volgens critici is de term “precisiebombardement” dan ook erg misleidend, want bij luchtaanvallen vallen regelmatig veel slachtoffers onder onschuldige burgers. De term is meer een “zoethoudertje” voor de opinie.

Een belangrijke vraag is wat het betekent voor de verhouding tussen de buitenlanders en het bestuur van dorpen, districten en provincies. Want dit zijn toch de autoriteiten waarmee ze samen willen werken.

De BBC meldt dat de boosheid onder de mensen over burgerslachtoffers groeit: “Anger is growing over civilian casualties in Afghanistan.”