Tuesday, July 29, 2008

“ISAF doodt 6 burgers bij aanval op voertuig in Kunar”

Een helikopter van de ISAF-strijdmacht heeft een wagen beschoten en daardoor zes burgers omgebracht. De tragedie zou plaats hebben gevonden op de snelweg van Ghazi Abad en Asmar in de noordoostelijke provincie Kunar.

Het districtshoofd van Asmar, Mir Azam Gujarwal, vertelde volgens media in Afghanistan dat de gebeurtenis zich afspeelde in het gebied Dab Baroro.

De inzittenden van het voertuig waren op weg naar Asmar. Ze verlieten met hun wagen de weg toen ze werden aangevallen.

Volgens het districtshoofd waren het “arme arbeiders die op onderdelen uit waren van een auto die eerder in de fik was gestoken door de Taliban in het gebied”.

Een plaatselijke veiligheidsfunctionaris vertelde op basis van anonimiteit aan het nieuwsagentschap Pajhwok dat de Amerikaanse strijdkrachten gedacht kunnen hebben dat de mannen een bom hadden geplaatst in de omgeving.

Volgens Pajhwok was de ISAF in Bagram, vanwaar de operaties in het oosten van het land geleid worden, zich niet bewust van de tragedie in Kunar.

Het komt veelvuldig voor dat de buitenlandse troepen onschuldige burgers doden.

Deze maand zouden er zeker 100 burgers zijn omgebracht door vuur van de buitenlanders. Alleen al aan het begin van deze maand vonden een 50-tal vrouwen en kinderen die naar een bruiloft gingen de dood doordat ze werden aangezien voor een groep opstandelingen.

Maar niet alleen burgers worden vanuit de lucht geraakt, ook Afghaanse politiemannen en buitenlandse soldaten worden vanuit de lucht onder vuur genomen. Toch blijven de buitenlanders graag praten over "precisiebombardementen".

De buitenlandse troepen krijgen het verwijt van de Afghaanse president Karzai dat ze aanvallen niet goed coördineren met de Afghaanse autoriteiten en roekeloos omspringen met de levens van Afghanen. Ook de VN leverde onlangs zware kritiek.

De internationale troepenmachten hebben het op de grond moeilijk tegen de hinderlagen en de bermbommen van de opstandelingen en leunen daarom sterk op luchtsteun. Maar bij hun bombardementen doden ze niet alleen rebellen maar ook honderden burgers.