Tuesday, July 29, 2008

Onderzoek naar militairen uit Canada die twee kinderen doodschoten in Kandahar

Bij een schietincident in de zuidelijke provincie Kandahar hebben Canadese soldaten zondag twee kleine kinderen doodgeschoten. Het gaat om een kind van twee en een kind van vier jaar oud. Defensie in Canada stelt een onderzoek in.

Het voertuig waarin ze zaten weigerde een stopteken van de soldaten die daarop het vuur openden. Het Canadese ministerie van Defensie heeft de tragedie bevestigd en stelt een onderzoek in.

Minister van Defensie Peter MacKay zei dat bij eerdere onderzoeken naar gelijksoortige incidenten de militairen altijd vrijuit gingen.

Het tweejarige jongetje en zijn vier jaar oude zusje stierven toen troepen een wagen beschoten die zondag hun konvooi naderde in de provincie Kandahar.

De soldaten beweerden dat de bestuurder verschillende stoptekens negeerde.

Door het grote aantal burgerslachtoffers dat er door de buitenlanders in Afghanistan wordt gemaakt neemt de steun voor president Karzai en de aanwezigheid van de buitenlandse troepen in het land af, aldus waarnemers.

De Canadezen hebben het moeilijk in Afghanistan, overal kunnen bermbommen en zelfmoordaanvallers op de loer liggen om ze aan te pakken. "De Taliban kunnen zich onder de burgers bevinden," zo zei MacKay.

MacKay zei afgelopen weekeind dat Canada 200 extra soldaten naar Afghanistan wil sturen die moeten gaan opereren met onbemande voertuigen en vliegtuigjes.

Er zijn nu ongeveer 2.500 Canadezen in Afghanistan. Ze leiden het provinciaal reconstructie team van de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht in Kandahar. Er zijn 88 Canadezen omgekomen in het Aziatische land.

Dit jaar zijn er al zeker 300 burgers gedood in Afghanistan door toedoen van de buitenlandse soldaten.