Thursday, August 28, 2008

VS erkennen nu vijf burgers te hebben omgebracht bij aanval op Azizabad in Herat

Ondanks dat de Verenigde Staten eerst zeiden 30 militanten te hebben gedood bij een aanval op de plaats Azizabad in het district Shindand in het westen van Afghanistan, geven ze nu toe dat er 5 burgerdoden zijn gevallen.

Maar uit onderzoek van de Afghaanse regering, de Verenigde Naties en de Onafhankelijke Afghaanse Mensenrechtencommissie AIHRC blijkt dat er een 90-tal doden onder de burgerbevolking vielen, waaronder zeker 60 kinderen.

De cijfers waar de VS nu mee op de proppen komen zijn hetzelfde als waar het Afghaanse leger vrijwel meteen na de aanval mee kwam.

De vraag is of het team van de UNAMA van Kai Eide zich vergist kan hebben in het onderzoek? Dit zou dan een blamage betekenen voor de Verenigde Naties.

De Verenigde Staten trekken hun conclusie na onderzoek dat ze zelf hebben uitgevoerd en heeft Afghanistan gevraagd een gezamenlijk onderzoek in te stellen naar de luchtaanval van 21 augustus in het zuiden van de provincie Herat.

De gezamenlijke Coalitie strijdmacht en het Afghaanse leger waren van mening dat ze een bijeenkomst van de Taliban aanvielen.

Later maakten verschillende bronnen bekend dat het om een samenkomst ging van mensen die een plaatselijke militiecommandant herdachten die 40 dagen daarvoor om het leven kwam in een persoonlijke vete met anderen.

Er wordt gemeld dat deze militiecommandant zelfs samenwerkte met de politie van Afghanistan.

Dit jaar zijn er volgens een telling van het persbureau Associated Press al meer dan 3.500 mensen door geweld om het leven gekomen in het Aziatische land. Het merendeel van de doden zou Taliban zijn.

De Afghaanse mensenrechtenorganisatie AIHRC maakte onlangs bekend dat er zich onder deze slachtoffer 900 burgers bevinden.

Zie ook
Scherpe veroordeling van de VN over doden van kinderen bij militaire actie in Herat