Sunday, August 10, 2008

“19 burgers gedood in Kapisa in noordoost Afghanistan”

Er zijn weer burgers gedood door de luchtaanvallen van de buitenlandse militairen in Afghanistan. Deze keer werden de weerloze slachtoffers in het gewelddadige district Tagab in de noordoostelijke provincie Kapisa om het leven gebracht.

Een Afghaans parlementlid, Haji Mohammad Iqbal Safi, verklaarde dat de burgers werden omgebracht in de nacht van zaterdag op zondag. Het gaat om 19 bewoners van het dorp Kurghal. Onder de slachtoffers zijn vrouwen en kinderen. 12 mensen raakten gewond.

De politie van Kapisa zei dat er 13 doden waren gevallen en meer dan tien gewonden.

Het Afghaanse ministerie van Defensie vertelde dat er meer dan 10 rebellen werden gedood bij de actie en zei dat er geen burgers werden omgebracht.

De plaatsvervangend gouverneur van Kapisa, Rahimullah Safi, sprak van 11 burgerdoden in het dorp Juibar.

Media in Afghanistan maken melding van 31 burgerslachtoffers in Tagab, waaronder een vrouw en kinderen. Onder deze slachtoffers zijn 12 gewonden.

Generaal-majoor Matiullah Safi, het districtshoofd van de politie, zei dat het dorp Jwe Bar werd gebombardeerd rond het middaguur.

Hij zei dat uit eerdere rapportages nog niet duidelijk was of het om Taliban kon gaan.

Een bewoner van het dorp vertelde aan Afghaanse verslaggevers dat mensen zich na een luchtaanval op de Taliban hadden verzameld, en toen volgde er nog een aanval. Daarbij vonden 15 burgers de dood, waaronder een vrouw, vier mannen en kinderen.

Bij de hinderlaag die eerder was gelegd door de Taliban raakten twee buitenlandse soldaten gewond.

Korghal ligt 8 kilometer verwijderd van Jwe Bar.

(Er is dus eigenlijk sprake van minstens twee luchtaanvallen, en een raket kan weer een afzwaaier hebben gehad?)

ISAF-woordvoerder Mark Laity zei dat er geen gebruik was gemaakt van gevechtsvliegtuigen maar van aanvalshelikopters die met boordkanonnen op militanten hebben gevuurd. Hij dacht dat er geen burgers werden gedood.

Er waren berichten dat er in het dorp een bijeenkomst werd georganiseerd door opstandelingen. Buitenlandse soldaten sloten het gebied af en gingen tot de aanval over, zo verklaarde de ondergouverneur. Er werden drie van de vier huizen geraakt.

Zoals zo vaak worden er verschillende lezingen gegeven over de gebeurtenissen in Afghanistan.

Daarnaast is bekend dat de inlichtingendienst van de Taliban geruchten kan verspreiden om de buitenlanders op het verkeerde been te zetten.

De luchtaanval werd ingezet nadat buitenlandse troepen op de grond onder vuur waren komen te liggen. Dit scenario speelt zich vaak af. Een patrouille wordt beschoten, en dan volgt er luchtsteun waarbij meestal veel Taliban worden gedood maar ook veel burgers.

De provincie Kapisa behoort tot het Regionaal Commando Oost van de ISAF-troepenmacht die in deze regio wordt aangevoerd door de Verenigde Staten. Daarnaast kunnen er overal soldaten van de door Amerika geleide Coalitie in het land optreden.

Zhari
De politie in het district Zhari meldde dat zondag in de zuidelijke provincie Kandahar 5 burgers om het leven zijn gekomen toen hun voertuig werd getroffen door een mijn. Drie andere burgers raakten gewond. Het zou gaan om boeren die op weg waren naar hun werk.

De overkoepelende hulporganisatie ACBAR maakte onlangs bekend dat er dit jaar al ongeveer 1.000 burgers zijn gedood in het al tientallen jaren door oorlog en burgeroorlog verscheurde land.

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft zondag gezegd dat de luchtaanvallen van de VS en de NAVO alleen maar burgers doden. Hij vindt dat de internationale gemeenschap achter de centra van terroristen in Pakistan aan moet zitten.