Saturday, August 9, 2008

Buitenlandse militairen doden vier vrouwen en een kind in Ghazni

Soldaten van de Coalitie hebben vier vrouwen en een kind gedood in de zuidoostelijke provincie Ghazni. Bij de operatie kwamen ook veel militanten om. Dat heeft de Coalitie vrijdag bekendgemaakt.

Een wordvoerder van de Coalitie die door de Verenigde Staten wordt geleid zei “de dood van de burgers te betreuren”. Er wordt een onderzoek ingesteld naar de tragedie.

De burgers werden gedood in het district Giro.

Functionarissen uit het district vertelden dat er minstens 20 Taliban werden gedood tijdens de nachtelijke aanval die plaatsvond in het gebied Parcha. De Taliban waren voor een bijeenkomst samengekomen.

Toen de buitenlanders de compound naderden werden ze door verschillende militanten onder vuur genomen. De buitenlandse troepen werden ondersteund door een luchtaanval.

Afghaanse media melden dat de Taliban hebben ontkend dat er militanten van hun organisatie werden gedood. Hun woordvoerder Zabihullah Mujahid zei daarom te denken dat het om allemaal dorpsbewoners gaat.

De buitenlandse troepen krijgen veel kritiek te verduren omdat er bij hun operaties veel slachtoffers onder de burgerbevolking vallen.

President Hamid Karzai heeft verschillende keren gezegd dat ze “roekeloos omspringen met de levens van Afghanen” en “dat ze hun acties beter moeten coördineren met de Afghaanse autoriteiten”.

De Associated Press zei deze week dat er van januari tot in juli 600 Afghaanse burgers zijn gedood. 472 kwamen er om door toedoen van de opstandelingen, 128 mensen kwamen dus om door aanvallen van de Coalitie en de NAVO.

Het persbureau baseert deze cijfers op gegevens van de Coalitie en Afghaanse functionarissen. Het aantal doden betekent een toename van 30 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

In een onlangs verschenen verslag van de overkoepelende hulporganisatie ACBAR wordt melding gemaakt van naar schatting 1.000 burgerdoden dit jaar.

De Verenigde Naties en het Rode Kruis hebben verschillende keren de buitenlandse troepen en de Taliban opgeroepen om burgers te ontzien in de oorlog in Afghanistan.

Het bewind van de Taliban werd eind 2001 afgezet door een internationale coalitie die door de Verenigde Staten wordt geleid. Maar sinds twee jaar heeft de beweging zich volgens deskundigen gehergroepeerd en is in opstand tegen de regering in Kabul.

De ISAF-veiligheidsmacht heeft tot taak de Afghaanse regering te helpen om voor veiligheid te zorgen in het land, maar uit cijfers blijkt dat het aantal aanvallen van de militanten dit jaar met 40 procent is toegenomen vergeleken met vorig jaar.