Saturday, August 16, 2008

“NAVO brengt drie kinderen om het leven bij luchtaanval in Logar”

Een lid van de provinciale raad in de provincie Logar heeft vrijdag gezegd dat er bij een luchtaanval van de NAVO in de oostelijke provincie Logar drie kinderen zijn gedood.

Haji Sadiq Yousafzai, die in het provinciebestuur het district Kharwar vertegenwoordigt, zei dat de aanval van donder- op vrijdagnacht was gericht tegen het huis van een schaapsherder in het dorp Godenkhel.

Hij zei volgens Afghaanse media dat de slachtoffers een jongen en twee meisjes waren.

Door de aanval werden ook 15 schapen gedood. Een voertuig van het type pick-up en een tractor werden verwoest.

Yousafzai vertelde dat de NAVO de aanval had uitgevoerd op basis van verkeerde informatie dat er zich Taliban-strijders verborgen hielden in het huis van iemand met de naam Shawal.

De hadj zei dat de politiechef van het district op de hoogte is gebracht van de tragedie en een vertegenwoordiger heeft gestuurd om een onderzoek in het gebied in te stellen.

Hajj Malik, een senior uit het district, vertelde dat er honderden mensen naar de begrafenisplechtigheid van de kinderen waren gegaan.

Hij zei “dat de deelnemers aan de ceremonie hebben gezegd dat ze geen buitenlandse troepen in het gebied willen zien voordat de moordenaars van de kinderen voor het gerecht komen”.

De ISAF heeft nog geen verklaring afgelegd over de gebeurtenis.

Er is al vaak genoeg gezegd dat de burgerdoden die er door toedoen van de buitenlandse legers in Afghanistan vallen veel kwaad bloed zetten bij de bevolking.

Dit jaar zijn er volgens de hulporganisatie ACBAR naar schatting ongeveer 1.000 burgers omgekomen in Afghanistan. Het is nog niet gemakkelijk om een exact cijfer te geven. Een derde van deze mensen werd gedood door aanvallen van de buitenlandse troepen.