Bij een bombardement van troepen van de internationale Coalitie die achter militanten aan zaten zijn zondag in de provincie Uruzgan in het zuiden van Afghanistan weer burgers gedood. Ook 25 opstandelingen kwamen om.
De slachtoffers vielen in het district Khas Uruzgan waar verschillende gevechten plaatsvonden. De buitenlanders beweren verder opnieuw “dat ze uiterste maatregelen treffen om burgerslachtoffers te voorkomen”.
De gezamenlijke troepenmacht van de Coalitie en het Afghaanse leger leverde strijd met rebellen.
De Coalitie beweert “dat militanten gebruik maakten van een serie gebouwen om meerdere hinderlagen te leggen langs een route die gebruikt wordt door de Coalitie. Daarna vluchtten de aanvallers in een nabijgelegen compound waar ze 11 burgers in gijzeling namen waaronder 7 kinderen en een baby”.
Toen leden van de Coalitie zich verwijderden van een vorige aanval kwamen de militairen van de Coalitie terecht in een hinderlaag vanuit de compound waarin burgers (non-combatants) zaten. Er werd met lichte wapens en raketgranaten op ze gevuurd, aldus de Coalitie.
De Coalitie haalt een “anonieme ooggetuige” aan die aan de coalitiestrijdkrachten vertelde dat de burgers probeerden te vluchten uit de compound, maar dat de militanten hen sloegen en weigerden om hen te laten gaan, aldus die “anonieme getuige”.
De Coalitie riep daarop “close-air support” in om de militanten aan te vallen die zich verborgen hielden in de compound. “Ze wisten niet dat er zich op dat moment ook burgers in de gebouwen bevonden,” aldus de verklaring van de Coalitie.
Overlevenden meldden dat gevechtsvliegtuigen van de Coalitie een bom lieten vallen op de positie van “de vijand waardoor 8 van de burgers werden gedood”.
Toen de strijd was geƫindigd doorzochten militairen van de Coalitie en Afghaanse veiligheidstroepen de compound waar ze nog drie overlevenden aantroffen.
Soldaten van de Coalitie verleenden eerste hulp en brachten deze mensen naar een Coalitiebasis voor verdere medische verzorging.
Juma Gul, het hoofd van de politie van Uruzgan, zei: “De Taliban gebruiken de huizen van onschuldige burgers, nemen die met geweld in, om Afghaanse en Coalitiestrijdkrachten aan te vallen.”
De politiecommandant gaf de schuld van de burgerdoden aan de Taliban.
Hij vervolgde: “Wanneer er burgers worden gedood bij dit soort aanvallen, dan ligt de verantwoordelijkheid daarvoor bij de Taliban en hun terroristische sponsors.”
Hij zei in een verklaring met de Coalitie: “Afghaanse en Coalitiestrijdkrachten treffen altijd extreme maatregelen om zijdelingse schade te vermijden.”
Burgerslachtoffers vallen onder de noemer “collateral damage”, maar de buitenlandse strijdkrachten krijgen juist het verwijt dat ze “roekeloos omspringen met de levens van burgers”, en verschuilen zich altijd achter het zinnetje “dat ze uiterste maatregelen treffen om burgerslachtoffers te voorkomen”.
De politiecommandant zei verder: “Bij deze gebeurtenis in Khas Uruzgan vielen de Taliban de gezamenlijke strijdmacht aan vanuit een compound van burgers.”
“Triest genoeg werden er 8 burgers gedood en raakten er drie gewond. Ze werden tegen hun wil vastgehouden door de Taliban,” aldus de politieman.
Politiecommandant Juma Gul Himat is eerder door het Nederlandse ministerie van Defensie bestempeld als een onbetrouwbare bron.
De burgers in Uruzgan hebben verschillende keren aangegeven dat ze bang zijn van de Taliban en van de buitenlandse soldaten. Beide groeperingen gebruiken buitensporig veel geweld.
Zo is van Nederlandse militairen bijvoorbeeld bekend dat ze door het Afghaanse leger via de radio om laten roepen dat ze naar een dorp komen om daar de vrouwen te verkrachten, zoals te zien is in de documentaire Zulu 9-11 van Vik Franke.
Ze gebruiken dit soort methoden in de hoop om zo een gevecht met de Taliban uit te lokken.
In Afghanistan en onder mensenrechtenorganisatie heerst grote ontevredenheid en woede over de duizenden burgers die bij de strijd in Afghanistan de dood vinden.
President Hamid Karzai zei zondag tijdens een persconferentie in Kabul dat bij luchtaanvallen van de buitenlandse troepen voornamelijk burgers om het leven komen. Hij riep de buitenlanders op om terroristen in Pakistan aan te pakken.
Tuesday, August 12, 2008
Buitenlandse militairen brengen opnieuw burgers om in Uruzgan
Labels:
juma gul himat,
khas uruzgan,
nederland,
uruzgan,
vik franke