Saturday, August 30, 2008

Vrouw en twee kinderen doodgeschoten door Duitsers bij controlepost in Kunduz in noordelijk Afghanistan

Een gezamenlijke eenheid van de ISAF en de Afghaanse Veiligheidsdiensten (ANSF) heeft donderdag in Kunduz in Noord-Afghanistan het vuur geopend op een voertuig en daarbij twee kinderen en een vrouw om het leven gebracht.

Twee inzittenden raakten gewond en werden ter plaatse behandeld door medisch personeel van de ISAF en overgebracht naar een ziekenhuis in de buurt. De Afghaanse politie maakt echter melding van 4 kinderen die verwondingen opliepen.

Dat hebben verschillende bronnen gemeld. Het voertuig waarin de slachtoffers zaten weigerde te stoppen bij een checkpoint in het dorp Kharooti in het district Kunduz in de gelijknamige provincie.

De ISAF zei vrijdag in een verklaring: “Twee voertuigen naderden een controlepost van de ISAF en de ANSF en werden gesommeerd om halt te houden maar reden door. Militairen vuurden eerst waarschuwingsschoten af in een veilige richting maar waren genoodzaakt op de voorste wagen te vuren toen die weigerde te stoppen.”

“De soldaten vreesden voor een aanval van opstandelingen,” aldus de verklaring van de ISAF, die benadrukt dat bestuurders aanwijzingen van de legermacht op moeten volgen om dit soort tragische gebeurtenissen te voorkomen.

De ISAF schuift de verantwoordelijkheid voor de gebeurtenis dan ook af op de bestuurder van het voertuig.

Gouverneur Muhammad Omar zei dat er door het vuur van de buitenlanders vijf mensen gewond waren geraakt. De slachtoffers maakten deel uit van een bruilofsstoet die op weg was van het district Khanabad naar de provinciehoofdstad.

Het incident vond plaats in het gebied Malarghay, aldus de gouverneur, die zei dat de soldaten de “wagens”, meervoud, raakten nadat die signalen hadden genegeerd om te stoppen.

Er is een commissie aangesteld om de tragedie te onderzoeken. De gouverneur verweet de buitenlandse troepen dat ze onschuldige burgers hadden geraakt. De vrouw en de twee kinderen overleden ter plaatse. De gewonden werden overgebracht naar een hospitaal in de buurt.

Duitse kogels
Het Duitse leger zei vrijdag dat “de schoten die zijn afgevuurd uit Duitse geweren afkomstig zijn”.

Er zijn momenteel “geen gegronde redenen om de betrokken Duitse militairen te beschuldigen van verkeerd handelen”, zo luidt het verder in de verklaring van de Bundeswehr.

Woensdag kwam er een Duitse militair in Kunduz om het leven door een aanslag met een bermbom.

Duitse civiele openbare aanklagers zijn ingezet om een onderzoek in te stellen naar de dodelijke schietpartij.

In de regio opereren troepen uit Duitsland die daar het provinciaal Reconstructie Team leiden, zo zei woordvoerder Thomas Raabe van het Duitse leger vanuit Berlijn.

Abdul Rahman Aqtash van de Afghaanse politie vertelde dat de tragedie zich afspeelde in het dorp Kharooti, net buiten Kunduz-Stad, aldus Duitse media.

De Duitsers zouden informatie gekregen dat er een voertuig drugs naar de aangrenzende provincie Takhar zou smokkelen en hadden daarom de controlepost opgericht.

Volgens Aqtash openden de Duitsers het vuur op het voertuig. Vier kinderen werden naast de doden in de wagen gevonden.

Raabe zei dat het eerste voertuig “ontsnapte toen de troepen het tot stoppen probeerde te dwingen. Ze openden daarna het vuur op het tweede voertuig, dat achter het eerste voertuig reed en niet reageerde op herhaalde signalen van de soldaten”.

De gouverneur van Kunduz, Mohammad Omar, zei tegen Duitse media dat er werd gevuurd op een minibusje dat terugkeerde van een bruiloftsfeest in de regio Takhar.

De gouverneur vertelde dat de bestuurder had verklaard “dat hij bang was voor soldaten” en dat hij “er veel spijt van heeft” dat hij niet is gestopt.

Uit de berichten valt dus op te maken dat de bestuurder niet is geraakt door de kogelregen die werd afgevuurd.

Er zijn regelmatig incidenten bij controleposten waarbij burgers worden gedood omdat ze aanwijzingen van veiligheidsdiensten niet opvolgen. De soldaten openen dan het vuur omdat ze bang zijn voor een zelfmoordaanslag.

Zie ook
ISAF-militair uit Duitsland gesneuveld door bermbom in Chardara in Kunduz in Noord-Afghanistan
Duitsland in Afghanistan