Saturday, August 30, 2008

Verenigde Staten doden opnieuw burgers bij “precisiebombardement” in Afghanistan

Twee hoge politiemannen hebben zaterdag verklaard dat de door de VS geleide Coalitie zaterdagochtend vijf burgers heeft omgebracht in de noordoostelijke provincie Kapisa. Amerika ontkent ondertussen nog steeds halsstarrig de 90 burgerdoden van Shindand.

De afdeling misdaden van de politie van Kapisa vertelde aan het persbureau AFP dat er onder de nieuwe burgerslachtoffers twee vrouwen en een kind zijn. Er werden ook vijf Taliban gedood.

De politie gaf de namen van de burgerdoden die vielen in het district Nijrab. De slachtoffers zijn afkomstig uit 1 familie. Het gaat om twee vrouwelijke en drie mannelijke doden.

De Coalitie ontkende het maken van de burgerslachtoffers, zoals ze in de situatie van de slachting bij Shindand en de dood van de bruiloftsgasten in de oostelijke provincie Nangarhar ook deed.

Op de grond zijn de buitenlandse troepen te zwak om de Taliban te verslaan en daarom zetten ze op grote schaal luchtaanvallen in waarbij ze ook honderden doden onder de burgerbevolking maken. Desondanks spreken ze nog steeds van “precisiebombardementen”.

Shindand
De Coalitie wil aan een gezamenlijk onderzoek deelnemen met de Verenigde Naties en de Afghaanse autoriteiten naar de slachting die werd aangericht in het dorp Azizabad in het district Shindand in het zuiden van de westelijke provincie Herat.

Daar kwamen volgens verschillende onafhankelijke onderzoeken vorige week vrijdag 90 burgers om door een aanval van de Coalitie.

De onderzoeken zijn al uitgevoerd door de Afghaanse regering, de VN en de Onafhankelijke Afghaanse Mensenrechtencommissie (AIHRC).

De NAVO zegt dat het gezamenlijke onderzoek duidelijkheid moet brengen in wat er op 22 augustus bij de aanval in Shindand is gebeurd.

Nog een Afghaanse politicus heeft intussen bevestigd dat hij heeft geholpen om de lichamen van vrouwen en kinderen te bergen nadat de coalitie de aanval had uitgevoerd.

De Amerikanen beweren dat de cijfers van de Afghaanse overheid en de Verenigde Naties overdreven hoog liggen.

Maar een lid van de provincieraad van Herat heeft gezegd dat hij de dode lichamen heeft gezien van 50 jongens en meisjes die jonger waren dan 15 jaar oud, en 19 vrouwen en 7 mannen. Alleen al de eerste dag werden 76 lichamen geborgen.

Er zou een video zijn gemaakt door de inlichtingendienst.

Ook leden van de commissie Defensie van de Afghaanse regering zegen dat er geen twijfel bestaat over het aantal slachtoffers.

Misleidende informatie
De plaatselijke bevolking denkt ondertussen dat de Coalitie verkeerde informatie heeft gekregen van bronnen die betrouwbaar werden beschouwd over een bijeenkomst van de Taliban.

Onlangs vertelden waarnemers dat de Taliban verkeerde informatie kan verstrekken om op die manier rivalen juist door de Coalitie of de NAVO uit de weg te laten ruimen.

De buitenlanders hadden trouwens al toegezegd dat ze de tragedie die zich heeft afgespeeld in Shindand zouden onderzoeken. Het lijkt er dus meer op dat ze iets kalmerends willen ondernemen tegen de felle kritiek die ze over zich uitgestort krijgen.

Zo wordt de ISAF en de Coalitie verweten dat ze “roekeloos omspringen met de levens van Afghanen en dat ze operaties niet goed coördineren met de Afghaanse autoriteiten”.

Daarnaast kan het maken van burgerslachtoffers een schending zijn van het Oorlogsrecht. Ook met de term “precisiebombardemneten” komt men natuurlijk niet meer zo makkelijk uit de voeten.

De buitenlandse troepenmachten worden geconfronterd met een situatie die steeds onveiliger wordt. Alleen de Verenigde Staten zijn bereid structureel meer troepen te leveren.

Dodelijk
De slachting in Shindand wordt in de media wel een van de meest dodelijke incidenten genoemd in de afgelopen 7 jaar in het Aziatische land.

Maar daarbij wordt eraan voorbij gegaan dat de Internationale Coalitie al in de eerste maanden van de oorlog die in oktober 2001 begon ongeveer 3.700 burgers heeft gedood bij voornamelijk luchtaanvallen.

Zie ook
VS erkennen nu vijf burgers te hebben omgebracht bij aanval op Azizabad in Herat