Thursday, August 21, 2008

“NAVO doodt 17 burgers bij aanval in Laghman bij platgooien van dorp”

Bij een klopjacht op militanten in de noordoostelijke provincie Laghman zijn volgens stamoudsten 17 burgers door buitenlandse acties omgebracht. De Internationale Coalitie zegt echter dat er 30 militanten werden gedood en er geen melding is van burgerdoden.

Commando’s van het Afghaanse leger en strijdkrachten van de Coalitie voerden woensdag een zogenoemde “cordon and search operation” uit in de provincie ten oosten van Kabul om veilige havens van de Taliban en bommenmakers aan te pakken, aldus de Coalitie.

“De aanval volgde nadat er informatie was verzameld over een recente aanval op de International Security Assistance Forces in de buurt.”

Hiermee kan worden gedoeld op de hinderlaag waarin maandag een Franse patrouille terechtkwam en waarbij 10 Fransen de dood vonden, maar een coalitiewoordvoerster zei dat er niet meteen een verband hoeft te zijn.

Tijdens de aanval in Laghman werden er volgens de Coalitie, die lichte wapens en luchtsteun inzette, 30 militanten gedood.

Voordat de strijd begon verlieten ongeveer 200 burgers het gebied, waaronder vrouwen en kinderen.

Toen deze burgers waren verdwenen zette de gezamenlijke troepenmacht van Afghanen en buitenlanders de aanval in, zo luidt het in de verklaring van de Coalitie, die zegt dat er geen melding is van burgerslachtoffers.

De gouverneur van Laghman, Lutfullah Mashal, zei dat de Coalitie strijders aanviel op de grens van de provincie Laghman en Kabul. Hij vertelde dat de opstandelingen de vallei ontvluchtten waar maandag werd gevochten met de Fransen.

De aanval van woensdagnacht was volgens hem echter geen vergelding voor de dood van de 10 Fransen omdat de militanten die werden aangevallen al verschillende keren aanvallen hadden uitgevoerd.

Een oudere uit het gebied Garoch vartelde aan Afghaanse media dat er 17 burgers werden gedood waaronder een tiental van een zelfde familie.

Hazrat Gul vertelde dat er zich onder de doden 6 vrouwen, twee kinderen en ouderen en jongeren bevonden.

De NAVO voerde een aanval uit op het huis van Haji Qadir waar mensen zich hadden verzameld voor een huwelijksfeest, aldus Gul. Volgens hem werden al de huizen in het dorp, behalve een moskee, verwoest.

Een andere oudere in het dorp dat dicht in de buurt ligt van de provinciehoofdstad Mehtar Lam bevestigde de burgerslachtoffers.

De politiecommandant van de provincie zei echter dat hij niets wist van slachtoffers onder de burgers. Een woordvoerder van de NAVO-basis in Laghman ontkende de burgerslachtoffers.

De provinciale autoriteiten maakten wel melding van 21 gewonden onder de burgers, waaronder vijf kinderen. De ondercommandant van de politie zei dat er een burger was gedood tijdens de strijd en dat er 20 gewond waren gevallen.

De Coalitie deelde mee dat er lichte wapens en luchtsteun werden ingezet bij de aanval in Laghman.

De provincie valt onder het Regionaal Commando Oost van de ISAF-veiligheidsmacht. Deze regio wordt geleid door hetzelfde VS-commando in Bagram dat ook de door de Amerikanen geleide Operation Enduring Freedom (de Coalitie) leidt.

Burgerdoden zorgen voor veel ontevredenheid bij de Afghaanse president Hamid Karzai, die daardoor zijn aanzien ziet worden uitgehold, de Verenigde Naties, hulporganisaties, mensenrechtenorganisaties en de burgers van Afghanistan.

In de westerse media wordt volgens onderzoekers weinig aandacht besteed aan burgerdoden. Berichten hierover worden vaak weggemoffeld in kranten. In de Afghaanse media is er natuurlijk veel meer aandacht voor.

Ondertussen heeft een Afghaanse krant gemeld dat de Afghaanse bevolking niet langer gelooft in de Britse en Amerikaanse bedoelingen in het land.

Sommigen denken volgens de regeringskrant Anis dat ze de Taliban en Al-Qaida niet aan willen pakken om Afghanistan op die manier instabiel te houden om hun aanwezigheid er langer te rechtvaardigen.