Friday, August 22, 2008

Amerikaanse Coalitie doodt 76 burgers in Shindand in West-Afghanistan waaronder 50 jonge kinderen

Bij zware aanvallen van de Internationale Coalitie in de buurt van Shindand in het grensgebied van de westelijke provincies Herat en Farah zijn vrijdag 76 burgers om het leven gekomen. De slachtoffers zijn voornamelijk vrouwen en jonge kinderen.

Het bericht werd naar buiten gebracht door het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. De doden zijn 19 vrouwen, zeven mannen en de rest kinderen van allemaal onder de 15 jaar oud.

Ze bereikten volgens het ministerie het martelaarsschap door de operatie van de coalitiestrijdkrachten in Shindand. Bij het bombardement vielen ook tientallen gewonden. Een aantal daarvan verkeert in kritieke toestand.

Vorig jaar april werden ook al 50 burgers in Shindand in de povincie Herat afgeslacht. Ook tien ontkende de Coalitie en zei Taliban te hebben gedood.

De Coalitie beweert nu dat er geen rapporten zijn over burgerslachtoffers, maar ondertussen is bekend dat ze vrijwel altijd zo reageren. In een verklaring werd wel melding gemaakt van de dood van een dertigtal opstandelingen en een commandant Mullah Sadiq.

De Coalitie “zei dat een gezamenlijke patrouille in een hinderlaag kwam in Shindand in de provincie Herat toen ze op weg waren naar een compound omdat ze daar een aanvoerder en andere bekende opstandelingen van de Taliban wilden arresteren”.

“De opstandelingen vielen de soldaten vanaf verschillende plaatsen in de compounsd aan met lichte wapens en raketgranaten. Daarop antwoordde de gezamenlijke strijdmacht met geweervuur en luchtaanvallen,” aldus de Coalitie.

Daarbij werd volgens een woordvoerder van de strijdmacht Mullah Sadiq gedood, een bekende Taliban-commandant.

Donderdag op vrijdag nacht werden er in het district al 25 opstandelingen gedood, aldus Afghaanse functionarissen, maar ook 5 burgers kwamen om, 3 vrouwen en 2 kinderen.

Een gezamenlijke eenheid van Afghaanse en buitenlandse soldaten viel woensdag op donderdagnacht posities van de Taliban aan in het gewelddadige district. Er werd luchtsteun bij ingezet.

Defensie in Afghanistan zegt dat er onder de doden twee belangrijke commandanten zijn van de Taliban, en maakte melding van 5 burgerslachtoffers. Desondanks beweerde een coalitiewoordvoerder tegenover het persbureau AFP niet over burgerslachtoffers te weten.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat over 78 burgerdoden spreekt, heeft een onderzoek aangekondigd naar de gebeurtenissen in het gebied en stuurt een team dat uit tien personen bestaat om het uit te voeren.

Ook de VS heeft gezegd een onderzoek in te stellen.

De politiecommandant voor West-Afghanistan, Akramuddin Yawer, bevestigde ook dat er 76 doden waren gevallen. Er werden 15 huizen verwoest.

Hij zei dat er tevens Taliban-slachtoffers vielen maar dat onbekend is hoeveel.

Internationale persagentschappen zeggen vaak dat het erg moeilijk is om precies vast te stellen wat er in dit soort situaties werkelijk is gebeurd.

De Afghaanse president hamert er keer op keer op dat er helemaal geen burgers meer mogen worden gedood door de buitenlanders. Hij heeft ze herhaaldelijk beschuldigd van “roekeloosheid” en een “slechte coördinatie met de Afghaanse autoriteiten”.

Het Provinciaal Reconstructie Team in Herat wordt geleid door Italië. Dat in Farah door de VS. Beide provincies behoren tot het Regionaal Commando West van de ISAF dat wordt geleid door Italië.

De Internationale Coalitie bestaat grotendeels uit Amerikanen die deze troepenmacht ook leiden en opereert in vrijwel het hele land. Bij Shindand is een vliegveld van de Amerikanen.

De huporganisatie ACBAR schatte onlangs dat er dit jaar al ongeveer 1.000 burgers zijn omgekomen door gewelddadigheden in het land.

Shindand april 2006
Vorig jaar eind april werden er meer dan 50 burgers gedood Amerikanen geleide troepen in Shindand. De aanvallen hielden toen drie dagen aan. Er werden zelfs veel burgers die op de vlucht waren geslagen afgemaakt, zo vertelden overlevenden van het bloedbad.

Ook toen ontkende de Coalitie dat ze burgerslachtoffers hadden gemaakt, maar een onderzoek van de Afghaanse politie wees uit dat er tientallen burgers waren omgekomen.

De BBC meldde: “But Afghan police who visited the area found that 51 civilians had been killed in the fighting, Herat provincial spokesman Akramudin Yawar said.”

Ook de Verenigde Naties stelden een onderzoek in en de Britse nieuwszender noemde de informatie over de slachtoffers “betrouwbaar”:

“Confirmation of the worst civilian casualties in the country for months emerged on Wednesday after provincial investigators and a United Nations team visited Shindand district, scene of the clashes over the weekend.”

Afghaanse onderzoekers vertelden dat toen honderden families op de vlucht waren geslagen en dat er 100 huizen waren verwoest. President Hamid Karzai toonde zich woedend, maar de buitenlanders lijken hun eigen gang te gaan in Afghanistan.

Zie verder
Woede in Afghanistan over 90 burgerdoden door Amerikaanse aanval op Azizabad in Shindand