Sunday, August 31, 2008

Gewonde burgers melden zich bij de ISAF in het district Sangin in Helmand

Zondagochtend hebben zich een aantal burgers met verwondingen gemeld bij de ISAF-strijdmacht in het district Sangin in het zuiden van Afghanistan. De legermacht loopt alvast vooruit op beschuldigingen dat er veel burgers zijn omgebracht door buitenlanders.

Een woordvoerder van de legermacht heeft verklaard dat de burgers door personeel van de ISAF medisch zijn behandeld. Daarnaast verleende de ISAF hulp bij het overbrengen van gewonden naar hospitaals in Helmand en Kandahar.

De ISAF beweert niet te weten hoe de burgers aan hun verwondingen komen.
het persbureau

In en verklaring loopt de veiligheidsmacht al vast vooruit op een claim die gaat komen en waarin beweerd wordt dat er 70 burgers zijn omgekomen. De ISAF zegt dat dit propaganda zal zijn van de Taliban.

De strijdmacht beweert dit uit betrouwbare bron vernomen te hebben, maar noemt geen naam.

Een wordvoerder van de ISAF verklaart verder dat er alleen rapporten zijn over gewonden onder de burgers en zegt opnieuw alle beschuldigingen over het maken van slachtoffers onder de burgerbevolking serieus te nemen.

In de provincie Helmand vinden al de hele week gevechten plaats. Hierbij zouden volgens de Coalitie die door de Verenigde Staten wordt geleid de afgelopen 6 dagen 220 rebellen zijn gedood.

Op 22 augustus meldde de coalitie dat ze 30 opstandelingen hadden omgebracht in Azizabad in de westelijke provincie Herat. Onderzoek van de Afghaanse regering, de Verenigde Naties en de Afghaanse mensenrechtenorganisatie wees echter uit dat er 90 burgers werden gedood.

De ISAF beweert niet te weten hoe de burgers aan hun verwondingen komen, maar een verslaggever van het persbureau Reuters die het ziekenhuis van Camp Bastion bezocht meldde deze week dat daar een peuter van 18 maanden is opgenomen met granaatscherven van de Amerikanen in de buik.

Een verpleegkundige meldde dat het kind gewond was geraakt door een verkeerd uitgevoerd bombardement van de Amerikanen en dat het kind er slecht aan toe is.