Monday, August 18, 2008

Doden door aanslag op ISAF-basis van de VS in Khost

In de provincie Khost in het oosten van Afghanistan zijn maandag bij een zelfmoordaanval op de Amerikaanse Forward Operating Base Salerno 10 burgers om het leven gekomen. Dat meldde de Coalitie. Er raakten 13 mensen gewond.

De aanslag werd uitgevoerd met een bomauto. Een poging tot nog een aanslag kon volgens de autoriteiten worden voorkomen.

De Amerikaanse commandant van de ISAF-veiligheidsmacht, generaal David D. McKiernan, noemde de aanslag in een verklaring “gevoelloos en meedogenloos”.

De ISAF hielp om de gewonden over te brengen naar het hospitaal van de basis. Zeker een persoon werd elders ondergebracht voor verdere behandeling.

Het was maandag juist de viering van Onafhankelijkheidsdag in Afghanistan. 89 jaar geleden werd het Aziatische land onafhankelijk van Groot-Brittanniƫ.

McKiernan benadrukte in zijn verklaring dat de International Security Assistance Force de regering van Afghanistan blijft steunen om vrede en veiligheid te brengen in het land.

De eerste explosie vond plaats aan de toegangspoort van de Forward Operating Base Salerno. Deze basis maakt onderdeel uit van de bijdrage van de VS aan de ISAF-veiligheidsmacht.

De Coalitie zegt in een verklaring dat Afghaanse veiligheidsdiensten nog een tweede bomvoertuig ontdekten buiten het hek. Ze wisten dit met geweervuur tot stoppen te brengen.

Er werd een cordon gelegd rond het bomvoertuig waarna het door bevriende strijdkrachten tot ontploffing werd gebracht.

De gouverneur van Khost, Arsala Jamal, zei dat de slachtoffers arme arbeiders en burgers waren.

De politie schoot volgens Jamal twee andere zelfmoordaanvallers dood voordat ze hun explosieven tot ontploffing konden brengen.

De Amerikaanse generaal-majoor Jeffrey J. Schloesser, de commandant van de Amerikaanse troepen, de Coalitie en het Regionaal Commando Oost van de ISAF in het land waarschuwde voor aanslagen op Onafhankelijkheidsdag.