Sunday, August 17, 2008

Britse soldaten van de NAVO-ISAF doden vier burgers in Helmand

Bij een raketaanval in het district Sangin in de provincie Helmand in Zuid-Afghanistan hebben ISAF-militairen uit Groot-Brittannië zaterdag vier burgers om het leven gebracht. Drie burgers raakten gewond. Onder de slachtoffers bevinden zich vrouwen en kinderen.

De ISAF-troepen waren bezig aan een missie om een schuilplaats van de Taliban te ontmantelen, zo maakte de ISAF in een verklaring bekend, toen ze een radiobericht van de opstandelingen opvingen waarin werd opgeroepen om de patrouille aan te vallen.

Het gebeurde op zaterdagochtend 16 augustus. De compound waaruit de boodschap werd opgevangen was een “bekende plaats”. “De opstandelingen werden opgeroepen om zich in het gebied te verzamelen.”

De ISAF zegt dat de patrouille de rebellen ontdekte. Ze bevonden zich op het dak van het gebouw en waren gewapend. Volgens de ISAF “waren ze een aanval aan het voorbereiden”.

“Uit zelfverdediging werden er drie raketten afgevuurd die het doel troffen,’ aldus de verklaring van het bondgenootschap. “De patrouille wist niet dat er op dat moment burgers aanwezig waren in de compound.”

De slachtoffers werden behandeld in een nabijgelegen hospitaal van de ISAF waar twee van hen, kinderen ernstig gewond verblijven.

“The casualties were treated at a nearby ISAF medical facility where two of them, children, remain seriously ill.”

De ISAF zegt de tragedie “ernstig te betreuren”.

“Wanneer er vrouwen en kinderen worden gedood en gewond raken als gevolg van een voorbereiding van een aanval door opstandelingen vanaf een positie waarvan ze weten dat zich er vrouwen en kinderen bevinden,” aldus een woordvoerder van de ISAF.

“De vijanden van Afghanistan hebben opnieuw aangetoond dat ze totaal geen respect hebben voor de levens van de onschuldigen waarvan ze zeggen dat ze daar voor vechten,” zo vervolgt de ISAF-woordvoerder.

De ISAF kondigde een onderzoek aan naar de precieze omstandigheden waaronder deze tragische gebeurtenis zich voordeed. Wanneer er meer informatie beschikbaar is zal die door de ISAF bekend worden gemaakt.

Het Britse ministerie van Defensie bevestigde betrokken te zijn geweest bij de gebeurtenis en deelde haar blijk van medeleven mee aan de families van de doden en gewonden.

Het komt veelvuldig voor dat er bij aanvallen van de Taliban of buitenlandse troepen in Afghanistan burgers het slachtoffer worden.

De hulporganisatie ACBAR zei onlangs in een verklaring dat er dit jaar naar schatting al 1.000 burgers zijn gedood. Eenderde van de slachtoffers viel door toedoen van buitenlandse troepen.

President Hamid Karzai heeft gezegd dat hij wil dat er geen burgerslachtoffers meer vallen. De buitenlanders heeft hij er verschillende keren van beschuldigd dat ze “roekeloos omspringen met de levens van Afghanen en dat ze aanvallen niet goed coördineren”.

Van de Taliban is bekend dat ze het op de koop toe nemen dat er door hun zelfmoordacties en bermbommen burgers worden gedood, maar zeggen dat dit een bijkomend verschijnsel is van hun strijd tegen de regering en de buitenlanders in het land.

De ISAF-veiligheidsmacht is in het leven geroepen om de Afghaanse regering te helpen om het land weer veilig te maken nadat de Taliban eind 2001 af werden gezet door een coalitie die door de Verenigde Staten wordt geleid.

Maar de ISAF slaagt er niet in om vrede en veiligheid in het Aziatische land te brengen, integendeel, Afghanistan kent volgens deskundigen en hulporganisaties de meest gewelddadige periode sinds 2001.