Saturday, August 2, 2008

Explosie treft bus met huwelijkspaar in Spin Boldak

Door een ontploffing bij Spin Boldak in het oosten van de provincie Kandahar zijn zaterdag een bruid en een bruidegom en 8 van hun bruiloftsgasten om het leven gekomen. Onder de slachtoffers zijn ook kinderen.

De slachtoffers zaten in een minibus. Zes mensen raakten gewond, aldus de politie van Afghanistan. De explosie werd veroorzaakt door een mijn of een bermbom. De aanslag wordt toegeschreven aan “de vijanden van Afghanistan”.

Maar een cameraman van het televisienieuws van de Associated Press interviewde later de verwanten van een gewonde man die buiten bewustzijn verkeerden en waarvan ze zeiden dat het de bruidegom was.

Het persbureau zei dat het zaterdag nog niet mogelijk was deze lezing te bevestigen.

De BBC zegt dat er ook melding wordt gemaakt van 13 dodelijke slachtoffers en dat bruiloften regelmatig betrokken raken in het conflict in Afghanistan.

De Britse omroep brengt daarbij de aanval op de huwelijksstoet in herinnering van vorige maand in Nangarhar, die werd getroffen door een Amerikaanse luchtaanval en waarbij 47 mensen de dood vonden.

“Several have been hit by US air strikes in cases of mistaken identity, the most recent just last month, when 47 people died in Nangahar province.”

Zaranj
In de zuidwestelijke stad Zaranj in de provincie Nimroz kwamen vrijdag drie mensen om het leven toen een zelfmoordaanvaller zijn bomgordel tot ontploffing bracht. Onder de doden is een kind. Vijf mensen raakten gewond.

De Taliban heeft de verantwoordelijkheid voor deze aanslag opgeeist en zei dat die was gericht tegen een plaatselijke commandant van de inlichtingendienst en dat er ook veiligheidsmensen werden gedood.

Afghaanse functionarissen weerleggen de lezing van de militanten en zeggen dat het om burgers gaat.

Vrijdag riep de overkoepelende hulporganisatie ACBAR op om burgers in het conflict in Afghanistan te ontzien. Volgens ACBAR kan het aantal burgerdoden dit jaar al rond de 1.000 liggen.